• Contactgegevens: e-mail: info@taiowa.nl | telefoon: 06-23612291 | Online afspraak

 • Lage rugklachten en hernia

  Veel mensen hebben last van lage rugklachten, het gebied tussen de onderste ribben en de stuit. Vaak is er niet echt een specifieke oorzaak te vinden voor de rugklachten en zijn klachten mogelijk geleidelijk ontstaan. Bijvoorbeeld door overbelasting van de rug; zwaar tillen, een verkeerde (draai)beweging of het hebben van een slechte zit/werkhouding. Factoren die een rol spelen bij lage rugklachten zijn stress, slechte conditie, overgewicht, weinig beweging, roken en ouderdom.

  Indien een specifieke oorzaak voor de lage rugklachten is aan te wijzen, dan is dat meestal een hernia in de lumbale wervelkolom (Hernia Nucleus Pulposus).

 • Hernia Nucleus Pulposus (HNP)

  Bij een hernia is de aangedane structuur de tussenwervelschijf (discus intervertebralis). De discus bestaat uit een taai buitenste omhulsel van vezelig kraakbeen (annulus fibrosus) met in het midden een geleiachtige kern (nucleus pulposus) die voor ongeveer 88% uit water bestaat.

  Als gevolg van genetische factoren, roken, bewegingsbeperktheid, langdurige eenzijdige houdingen of belastingen, bedrust en stress kunnen stoornissen ontstaan in de doorbloeding en de voedingsgesteldheid (trofiek) van de discus. De discus wordt droger en vezeliger met als gevolg dat de elasticiteit vermindert, druk- en trekkrachten op de discus niet meer goed worden opgevangen en scheurtjes in de annulaire lagen ontstaan. Door deze scheurtjes kan de geleiachtige kern van de disc naar buiten stulpen, op een zenuw drukken en pijn veroorzaken.

  Er zijn verschillende stadia van uitstulping te onderscheiden:

  • Bulging of pendelende disc; uitstulping van de discus buiten de fysiologische grenzen;
  • Protrusie; de nucleus pulposus drukt zich door de annulaire vezels heen;
  • Prolaps; deel van de nucleus pulposus is door een scheur in de vezels buiten de fysiologische grenzen van de discus getreden.

  De meest voorkomende hernia's (in de lage rug) liggen tussen de 4e en de 5e lumbale wervel (L4-L5) of de 5e lumbale wervel en het heiligbeen (L5-S1).

  Behandeling
  De behandeling van lage rugklachten is er op gericht om segmentaal de trofiek te verbeteren en pijn te verminderen. Hierbij worden massage- en mobiliserende technieken toegepast. Ook zullen spierrekkingen en oefeningen om de rugspieren te versterken aan de orde komen.